Ajankohtaista ja muuta materiaalia

Tällä sivulla voit lukea artikkeleita ja blogeja sekä katsoa videoita kotihoitoon liittyvistä aiheista.

Hankkeen julkaisu Arjen auttajien matkassa - kotihoito ammattilaisten silmin Sosiaalilääketieteellisessä Aikakauslehdessä, avaa teksti auki ja lue
Kirjoittajat Hautsalo, K., Salin, S., & Teeri, S.


Käy lukemassa syys-lokakuun 2022 Sosiaali ja kuntatalous-lehdestä sivulta 21 ajankohtainen juttumme aiheesta ”Uramallista veto- ja pitovoimaa kotihoitoon”.

Katso haastatteluvideo Diakon kotihoidosta tästä

Veto- ja pitovoimaa kotihoitoon ESR-hanke on mukana Suomessa toimivien vanhustyön ja kotihoidon hankkeiden yhteisessä vaikuttajawebinaarissa: Vanhustyössä hyvää näkyvissä 25.10.21 klo 13-15. Katso tästä inserttivideomme!

Pia Leppäniemi, SAMKin geronomiopiskelija kertoo ajatuksiaan ja kokemuksiaan SAMKin sivuillaInstgramissa ja Blogisarjassa Pian paluu. Tässä vielä artikkeli Geronomi 1/2021 lehdessä sivulla 10-11.  Kannattaa lukea!

Käy lukemassa toimijoiden ajatuksia hankkeesta ja kotihoidosta tästä linkistä

Kotihoitotyö on monipuolista!
Tässä podcastissa kerrotaan työntekijöiden kokemuksia kotihoidosta.

Kolme Tampereen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijaa, Annika, Hanna ja Sara haastattelevat Sastamalan kotihoidon ammattilaisia, Annaa ja Emmaa. Podcastin kesto 12 min. Kuuntele tästä


Kunnon Hoitajat innostavat kotihoidon asiakkaita liikkumaan

Aktiivisempi arki yhdessä

Tekstin kirjoittivat Kunnon Hoitaja –kouluttajat, fysioterapeutit Hanna Kemikangas ja Kirsi Rantamäki, Porin perusturva, Kuntoutuspalvelut. Artikkeli on julkaistu Porilaine -lehdessä 4.2.2021 ja tällä sivulla kirjoittajien luvalla.
Porin perusturvan kotihoidossa asiakkaalle laaditaan liikkumissopimus osana hoito- ja palvelusuunnitelmaa. Liikkumissopimus on asiakkaan ja kotihoidon keino löytää ja toteuttaa asiakkaalle mielekästä tekemistä toimintakyvyn tukemiseksi. Tavoitteena on kotona pärjääminen ja aktiivinen arki. Kotihoidon työntekijöitä on koulutettu Kunnon Hoitajiksi, jotta asiakkaan fyysisen toimintakyvyn tukeminen huomioidaan suunnitelmallisesti.
Toimintakyvyn kannalta tärkeintä on kaikenlainen päivittäinen puuhastelu ja liikkumattomuuden välttäminen. Liikkumiskyvyn edellytyksiä ovat riittävä lihasvoima ja tasapaino eikä ikä ole este harjoittelun aloittamiselle.

Liikkumissopimus voi sisältää esimerkiksi:

  • tärkeää arkiliikkumisen tukemista eli tiskaamista, pukeutumista, vuoteen sijausta, kukkien kastelua jne.
  • ulkoilua, postin hakua ja roskien vientiä
  • kotivoimistelua
  • vanhojen taitojen uudelleen opettelua
  • osallistumista erilaisiin ryhmiin mieltymysten ja mahdollisuuksien mukaan
  • riittävästä ja monipuolisesta ravitsemuksesta huolehtimista

Ikäihmisen arkiliikkumisen tukena voivat toimia hoitajan lisäksi myös omaiset, ystävät tai vapaaehtoiset.
Innostetaan ikiliikkujaksi –hankkeen myötä kotihoidolle on saatu myös jumppavälineitä tukemaan asiakkaiden kotiharjoituksia. Käytettävissä on mm. tarrapainoja, vastuskuminauhoja ja palloja.
Perusturvan kotihoidon asiakas Aino Elonen 95v voimistelee säännöllisesti kotihoidon tuella 1-2 kertaa viikossa. Aino on tyytyväinen kotihoidon käynteihin. – Yksin ei tulisi jumpattua. Jumppa on tärkeää, jotta voimat säilyy ja pärjää kotona.
Ainon liikkumissopimus sisältää jumppakerrat ja porraskävelyharjoitukset kotihoidon kanssa. Itsenäisesti Aino tekee päivän askareita niin paljon kuin vain pystyy. Kotihoito auttaa tarvittavan määrän.

Tavoitteena Ainolla on päästä kesällä ulos kävelemään ja pihaan kahville.

Aino Elonen voimailee kuminauhan kanssa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top